Dostupni linkovi

Radnici Goše odustali od blokade fabrike, ne i od štrajka


Radnici Goše: Seku nam struju, a platu ne daju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Predstavnici Agencije za mirno rešavanje sporava ponovo su počeli razgovore sa radnicima "Goše" u pokušaju za iznalaženje rešenja kojim bi bio obustavljen njihov višemesečni štrajk, potvrđeno je RSE.

Prethodno, radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke odustali su od najavljene blokade fabrike nakon što im je direktor zapretio da će angažovati policiju.

Umesto najavljene blokade ulaza u fabriku viljuškarima, radnici nameravaju da danas uđu u kancelariju direktora i tu nastave višemesečni protest zbog neisplaćeniih zarada, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić za Radio Slobodna Evropa kaže da su radnici odustali od blokade fabrike kako se ne bi sukobili sa policijom, koju je, kako tvrdi, direktor nameravao da angažuje.

"Nismo to uradili zato što je naš generalni direktor juče rekao da će da traži pomoć policije, pošto mi to nemamo pravo da uradimo. Po zakonu o štrajku, ne možemo drugima da branimo da rade. Da ne bi dolazila policija kod nas, odustali smo od toga", rekao je Vujičić.

Vujičić kaže da su, revoltirani takvim postupkom prvog čoveka fabrike, radnici pripremili miran plan za nastavak protesta.

"Da odemo kod njega u kancelariju, da sednemo, da čekamo, da vidimo šta ćemo i kako ćemo. To, po Zakonu o štrajku, imamo pravo, pa ćemo da vidimo. Možda njemu i nije u interesu da se sredi situacija u Goši… Videćemo", rekao je Vujičić.

Nastavak štrajka u Goši, koji traje već četiri meseca, usledio je nakon što su propali pregovori radnika i rukovodstva uz posredovanje Vlade Srbije i Agencije za mirno rešavanje sporova jer, prema navodima Vujičića, direktor fabrike nije prihvatio zahtev štrajkača da odmah počne za isplatom zaostalih zarada, koje po radniku iznose preko 600.000 dinara (oko 5.000 evra).

"Tražio je izričito u Agenciji da u izjavu o pomirenju uđe da mi krenemo da radimo odmah, a da on da pare kada i koliko bude imao", istakao je Milan Vujičić u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Radnici Goše koji su u štrajku, najavio je Vujičić, razmatraju da li da od ponedeljka ponovo stupe i u štrajk glađu.

XS
SM
MD
LG