Dostupni linkovi

Radnici ’Goše’ nastavljaju štrajk, od petka blokada fabrike


Milan Vujičić
Milan Vujičić

Radnici fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke nastavljaju generalni štrajk, nakon što su propali pregovori sa rukovodstvom te kompanije, potvrdio je danas za Radio Slobodna Evropa Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora u "Goši".

"Pregovori su propali. Trenalo je danas (četvrtak) da potpišemo izjavu u Agenciji za mirno rešavanje sporova, međutim, naš direktor ne pristaje ni na šta. Njegov jedini odgovor je da krenemo da radimo, pa kad bude imao novac, on će da nam da", rekao nam je Vujičić.

Prema njegovim rečima, generalni štrajk će biti radikalizovan.

"Od sutra (petak) ćemo da postavimo naša vozila i viljuškare i blokiraćemo ulaz u zgradu od 7 do 15 sati, da rukovodstvo ne može da ulazi u fabriku", kaže Vujičić.

U pregovorima sa Ministarstvom privrede, predstavnici radnika i resornog ministarstva su 26. jula dogovorili da država pomogne toj fabrici kroz reprogram dugova, ugovaranje poslova sa Železarom Smederevo i izvoz u Iran.

Međutim, radnici nisu obustavili štrajk dok konačni dogovor ne bude postignut sa poslovodstvom "Goše".

Kako nam je rekao Milan Vujičić, direktor Milutin Šćepanović nije izašao u susret njihovom zahtevu da se radnicima pojedinačno isplati oko 100.000 dinara, što je bio preduslov da se prekine sa štrajkom.

"Mi smo u izjavi u Agenciji za mirno rešavanje sporova bili fleksibilni, pa smo spustili na 65.000 dinara po radniku. On ni na to nije pristao", kaže Vujičić.

Milan Vujičić, koji je zajedno sa još nekoliko kolega pet dana štrajkovao glađu dok 20. jula nisu počeli pregovori sa poslovodstvom, ne isključuje mogućnost da radnici ponovo počnnu štrajk glađu.

"To je jedan jako radikalan potez, ali ako moji radnici budu to tražili, ja moram sa njima da uđem u to. Videćemo, to je jedna od opcija."

Štrajk radnika "Goše" počeop je u martu, zbog toga što im nekoliko godina nisu isplaćene zarade, radni staž nije povezan, a zdravstvene knjižice su im neoverene.

Slovenačka firma "ŽOS Trnava" je 2007. godine kupila "Gošu", a krajem marta ove godine prodala ju je jednoj kompaniji sa Kipra.

XS
SM
MD
LG