Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija: Međunarodna potjernica za Grujevskim i Boškovskim


Goran Grujevski pred Osnovnim sudom u Skoplju nakon saslušanja, 3. juli 2017.

Policija Makedonije traga za bivšim načelnikom Pete Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove (UBK) Goranom Grujevskim i obavještajcem Nikolom Boškovskim nakon što je sud sinoć izdao naloge za njihovo privođenje.

Prema podacima MUP-a, Grujevski i Boškovski do sada nisu pronađeni iako, kako ističu iz MUP-a, policija pretražuje teren u blizini njihovih kuća i nekoliko drugih lokacija.

Goran Grujevski, koji je optužen da je učestvovao u masovnom nezakonitom prisluškivanju u Makedoniji, bio je šef Pete UBK, uprave koja je nadležna za praćenje komunikacija i koja je, prema Specijalnom tužilaštvu, nezakonito prisluškivala funkcionere, političare, novinare, strane diplomate i hiljade drugih građanja od 2008. do 2015.

Boškovski je optužen u istom slučaju.

Još nisu poznate informacije da li su Grujevski i Boškovski pobjegli iz zemlje.

Policijski izvori prenose tvrdnje pojedinih medija da se bjegunci ne mogu locirati ni putem njihovih telefona, jer su napustili domove ili pobjegli bez njih.

Traganje za Boškovskim i Grujevskim uslijedilo je nakon što je odluka Apelacionog suda o njihovom pritvoru potala pravosnažna, a Vrhovni sud juče odbacio njihove žalbe, odnosno potvrdio odluke Apelacionog suda da ih se pritvori na 30 dana.

XS
SM
MD
LG