Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U BiH se obilježava Dan ustanka protiv fašizma


Prigodan program uz polaznike Škole antifašizma i mladih članova UABNOR-a

Dvadeset sedmi juli, Dan ustanka protiv fašizma u Bosni i Hercegovini, jedan je od najznačajnijih datuma u antifašističkoj istoriji Bosne i Hercegovine. Prije 76 godina u Drvaru je izvedena prva ustanička akcija na teritoriji BiH, kojom su narodi i narodnosti Bosne i Hercegovine započeli oružanu borbu protiv fašističkog okupatora i njegovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH i to se ne smije zaboravljati, izjavio je za Radio Slobodna Evropa, učesnik Narodnooslobodičake borbe (NOB), istaknuti političar u bivšoj Jugoslaviji Raif Dizdarević, koji je pored ostalog bio i predsjednik Predsjedništva SFRJ.

"Fašizam nije u potpunosti pobijeđen. Mislim da je i danas potrebna velika budnost prema svemu što sadrži elemente neofašizma, prema pokušajima krivotvorenja istorije i predstavljanja dobrim ono što je bilo zlo. Ali, uz budnost, neophodna jei angažovanost na platformi antifašizma. Nažalost, posljednjih godina imamo vlast koja negira sve što je bilo dobro, upropaštava dostignute vrijednosti, ali ih ne zamjenjuje nečim novim i pozitivnim", izjavio je Dizdarević.

Ceremonija obilježavanja 76. godišnjice ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine bit će održana danas u Tuzli. Uz polaganje cvijeća na spomenicima poginulih učesnika Narodnooslobodilačkog rata, Dan ustanka obilježen je na Banj Brdu kod Banjaluke, u Kozarskoj Dubici, kao i u Sarajevu.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, svečanost povodom obilježavanja Dana ustanka naroda i narodnosti BiH 1941. godine upriličena je na platou Spomen-parka Vraca.

Polaznici Škole antifašizma i mladi članovi Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata prigodan program.

"Ovo je, u stvari, prvi korak da probamo da Bosna i Hercegovina i zvanično počne obilježavati 27. juli koji nije u kalendaru obilježavanja. To je značajan datum za Bosnu i Hercegovinu, jer tadašnji ustanci su doveli Bosnu i Hercegovinu ka Evropi", rekla je iz Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Sanja Toplan.

Na Spomen-parku Vraca u Sarajevu cvijeće su položile i brojne gradske delegacije.

XS
SM
MD
LG