Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skoplje obilježava 54 godine od razornog zemljotresa


Skoplje, 1963.

Polaganjem cvijeća na spomenik žrtvama danas je u Skoplju počelo obilježavanje 54 godine od katastrofalnog zemljotresa u makedonskoj prijestonici, u kojem je poginulo 1.070 ljudi, a 3.000 je povrijeđeno.

Gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski večeras će u skopskom Muzeju otvoriti izložbu na kojoj će biti prezentovani arhivski dokumenti, fotografije i rekonstrukcije školskih objekata sagrađenih u periodu između dva svjetska rata.

Pod motivom "Skoplje slavi život" večeras će na gradskom trgu Makedonija biti održan veliki koncert makedonskih pjesama.

Niz aktivnosti planiran je i u Omladinskom kulturnom centru, gdje posebnu pažnju privlači izbor programa iz evropskih prijestonica kulture, ali i izložbe i koncerti.

Katastrofalni zemljotres jačine 6,1 stepen po Rihteru pogodio je Skoplje 26. jula 1963. godine i osjetio se na površini od 50.000 kilometara kvadratnih.

U zemljotresu je srušeno 15.800 stanova i oštećeno 28.000, a bez krova na glavom ostalo je 200.000 ljudi.

Skoplje je ubrzo postalo grad solidarnosti, a pomoć je stigla iz 87 zemalja, najviše iz susjednih, ali i tadašnjih jugoslovenskih republika.

XS
SM
MD
LG