Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Država pomaže Goši u ugovaranju poslova, još bez prekida štrajka


Radnici Goše: Seku nam struju, a platu ne daju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Predstavnici radnika fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke i Ministarstva privrede Srbije dogovorili su da država pomogne toj fabrici kroz reprogram dugova, ugovaranje poslova sa Železarom Smederevo i izvoz u Iran.

Štrajk se nastavlja dok se ne potpiše konačan dogovor, rekao je za RSE predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

"Sutra će doći ljudi iz Železare Smederevo da pogledaju vagone koje imamo i videće koliko tih vagona mogu odmah da otkupe. SDPR je pristao ponovo da radi sa nama i da nam izveze 50 obrtnih postolja za Iran. I sad sve zavisi od finansijske injekcije koju može da nam pruži naš generelani direktor i novi vlasnik", kaže Vujičić.

On navodi da ako dobiju kvalitetnu finansijsku ponudu da se može očekivati da će radnici Goše početi sa radom, ali da sada sve zavisi od novog vlasnika.

Vujičić je agenciji Beta rekao i da je dogovoreno da država reprogramira dugove prema republičkim fondovima u iznosu od 512 miliona dinara.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da država jedino može da pomogne reprogramom postojećih dugova te fabrike i da sve zavisi od dogovora njenih zaposlenih i vlasnika.

"Negde oko 512 miliona, mi ne bi otpisivali dug nego bi u skladu sa zakonom mogli da napravimo reprogram obaveza i prema Fondu za razvoj i prema Poreskoj upravi, odnosno predložili bi Vladi takav zaključak, ali tek u slučaju ako Goša počne da radi, ako se radnici vrate na posao i ako imamo sigurno ispunjene zahteve da može da se isporuči roba dobavljačima", rekao je Knežević, javljaju beogradski mediji.

Ministar je dodao da nije bilo kontakata vlasnika sa predstavnicima Vlade Srbije.

Radnici su na sastanku sa direktorom fabrike u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova i ako postignu dogovor o isplati dela duga radnicima za zarade.

Četiri člana Štrajkačkog odbora Goše su u subotu zamrzla štrajk glađu.

Pregovori su počeli 20. jula, ali nije prekinut štrajk radnika Goše koji traje od marta. Proizvodnja je obustavljena zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

ŽOS Trnava, koja je 2007. godine kupila fabriku Gošu, prodala ju je krajem marta kompaniji sa Kipra.

XS
SM
MD
LG