Dostupni linkovi

Viši sud: Nepotpun zahtev za nastavak suđenja za Srebrenicu


Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu

Viši sud u Beogradu saopštio je da je nepotpun zahtev tužioca za ratne zločine za nastavak krivičnog postupka po optužnici za ratni zločin protiv civila u Srebrenici tokom jula 1995. godine.

Kako se navodi u saopštenju, Viši sud u Beogradu danas je pismeno obavestio tužioca za ratne zločine da je zahtev koji je podneo sudu nepotpun, jer nije dostavljen akt na osnovu kojeg je moguće nastaviti predmetni krivični postupak, a nakon donošenja rešenja Apelacionog suda u Beogradu, kojim je odbačena optužnica Tužilaštva za ratne zločine.

Tužilac za ratne zločine podneo je Višem sudu u Beogradu zahtev za nastavak krivičnog postupka protiv optuženih za ratni zločin u Srebrenici tokom jula 1995. godine, navedeno je na sajtu Tužilaštva.

Kako se dodaje, tužilac za ratne zločine je 17. jula podneo Višem sudu u Beogradu - Odeljenju za ratne zločine Zahtev za nastavak krivičnog postupka po optužnici za događaje u Srebrenici.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločne od 21. januara 2016. kao inicijalni akt za vođenje ovog krivičnog postupka odbačena je pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, jer je, prema mišljenju tog suda, optužnicu podigao neovlašćeni tužilac pa je "formalno pravno optužnica nepostojeći akt".

Optužnica je tada odbačena jer u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom prestao mandat.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi koji se brane sa slobode odbacili su navode optužnice.

XS
SM
MD
LG