Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o Fijatu, okončan štrajk radnika


Predstavnici sindikata i premijerka Brnabić posle potpisanog sporazuma

Rukovodstvo Fijata i sindikati danas su potpisali postiguti sporazum kojim je okončan štrajk u fabrici u Kragujevcu.

Tokom razgovora je, kako je juče saopšteno iz Vlade Srbije, dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije koju je projektovala Narodna banka Srbije za naredne tri godine.

"Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje Narodna banka Srbije, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto. Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2,2 odsto od avgusta", navodi se u saopštenju.

Dogovorena je i isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine.

Postignut je dogovor da se naknada za noćni prevoz udvostruči.

Takođe, kolektivnim ugovorom koji je potpisan, radnici su se obavezali i da tokom njevovog trajanja, naredne tri godine, neće stupati u štrajk.

Pregovori između sindikata i Fijata su započeli prošle srede, 19. jula, uz posredstvo premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije.

Radnici su pre toga tri nedelje bili u štrajku.

Sporazum je ispred radnika potpisao predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković, ispred rukovodstva Fijata generalna direktorka Silvija Verneti i ispred Vlade Srbije ministar privrede Goran Knežević.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je posredovala u razgovorima, rekla je nakon potpisivanja sporazuma da su razgovori bili teški, da su svi iscrpljeni, da je bilo mnogo kompromisa, ali da niko nije dobitnik ili gubitnik.

"Predstavnici radnika su izloženi kritikama da su mogli drugačije i bolje. Mislim da su bili ozbiljni predstavnici radnika, naterali su obe strane na ozbiljan kompromis. I dalje stojim iza radnika Fijata, ako postoje ljudi koji su nezadovoljni, nemam problem da odem u Kragujevac i razgovaram ponovo sa njima", rekla je Brnabić.

Medijima, nakon potpisivanja sporazuma i izjave predsednice Vlade nije bilo dozovoljeno da postave pitanja, niti im je pokazan tekst sporazuma što je objašnjeno "korporativnim pravilima" kompanije Fijat.

"Nastavićemo dijalog svakog meseca bar do kraja januara 2018. godine", navela je Brnabić i istakla da ne želi da bilo ko odgovara na dodatna pitanja, jer je, kako je navela, postignut dobar kompromis.

XS
SM
MD
LG