Dostupni linkovi

Turski novinari na sudu zbog pomaganja teroristima


Pristalice lista Džumhurijet zahteva oslobađanje novinara

Novinari i zaposleni u turskom listu Džumhurijet pojavili su se danas pred sudom u Istanbulu pod optužbama za pomaganje terorističkim organizacijama.

Slučaj novinara ovog lista, veoma kritičnog prema predsedniku Redžepu Tajipu Erdoanu, izazvao je dodatne zabrinutosti oko prava i sloboda u Turskoj.

Istovremno je danas turski Dan slobode medija. Evropski komesar za susjedsku polituiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn poručio je da se Turska udaljava od evropskih vrijednosti i da će to uticati na njenu perspektivu prema EU.

"Turska se, možemo reći, udaljava od evropskih vrijednosti, i to sasvim sigurno ima uticaja naročito na odnos Turske koji se tiče njenog približavanja Evropskoj uniji. I mi ćemo sigurno razgovarati o svim ovim pitanjima", rekao je Hahn u Briselu u ponedjeljak.

"Naročito danas kada je turski Dan slobode medija, mi smo prevashodno zabrinuti zato što se događa u zemlji sa novinarima i medijima. Ja mogu samo apelovati na turske vlasti da poštuju slobodu izražavanja, da svima jasno omoguće da iskažu svoje mišljenje i da se čuje njihov glas" poručio je evropski zvaničnik.

Devetnaest optuženih, među kojima su glavni odgovorni urednik Džumhurijeta Murat Sabundžu, istraživački novinar Ahmet Sik, kolumnista Kadri Gursel i karikaturista Musa Kart, sumnjiče se za sponzorisanje nekoliko zabranjenih organizacija, uključujući kurdske ekstremiste, ekstremnu levičarsku grupu i mrežu propovednika Fetulaha Gulena koga vlast krivi za prošlogodišnji neuspeli puč.

Dvanaest optuženih je u zatvoru, pet je pušteno da se brane sa slobode a dvojici će se suditi u odsustvu. Jedan od njih, bivši glavni odgovorni urednik Džan Dundar, nalazi se u Nemačkoj.

Nekoliko stotina njihovih pristalica se okupilo ispred suda i zahtevalo njihovo oslobađanje uzvikujući parole "Prava, zakon, pravda" i "Sloboda za novinare".

Neki od zaposlenih u Džumhurijetu su u zatvoru već devet meseci. Zaprećene zatvorske kazne iznose od sedam do 43 godine.

Njihova hapšenja su deo široke čistke posle puča u julu 2016. tokom koje je u zatvoru završilo više od 50.000 ljudi, uključujući tu novinare, opozicione poslanike i aktiviste. Kritičari tvrde da je čistka u početku pogađala ljude osumnjičene za veze sa pučom ali da se proširila na sve protivnike vlasti.

U okviru čistke zatvoreno je oko 160 novinara, najčešće po optužbama vezanim za terorizam dok je ugašeno više od 150 medija, od radija do novina i magazina, što je hiljade ljudi ostavilo bez posla.

U indeksu svetske slobode štampe Reportera bez granica za 2017. Turska se nalazi na 155. od 180 mesta. Turska vlada tvrdi da su novinari uhapšeni zbog kriminalnih radnji a ne zbog svog izveštavanja.

XS
SM
MD
LG