Dostupni linkovi

Poljski predsjednik stavlja veto na kontroverznu pravosudnu reformu


Andžej Duda
Andžej Duda

Predsjednik Poljske Andžej Duda neočekivano je danas saopštio da će staviti veto na dva od tri zakona kontroverzne pravosudne reforme zbog koje Poljskoj u Evropskoj uniji prijete sankcije, jer promjene u pravosuđu jesu potrebne, ali se ne slaže sa tim da generalni tužilac istovremeno ministar pravde dobije pojačana prava u izboru sudija i rada sudova.

"Poljskoj je veoma potrebna reforma pravosuđa ali mudra reforma koja će pojačati osjećanje da postoji pravda", kazao je danas predsjednik Duda.

On je upozorio da je oko te reforme koju su po hitnom postupku bez javne rasprave, uprkos otporu opozicije i demonstracijama desetina hiljada Poljaka širom zemlje, progurali vladajući konzervativci obavio vrlo široke konsultacije sa nizom stručnjaka i pravnika.

"Žalim što mi Zakon o Vrhovnom sudu nije predstavljen u fazi prijedloga, zato je odluka sljedeća: stavljam veto na Zakon o Vrhovnom sudu i istovremeno na Zakon o Nacionalnom sudijskom savjetu", kazao je Duda.

Već deveti dan ne jenjavaju burni protesti desetina hiljada Poljaka u preko 80 gradova širom zemlje i ispred poljskih ambasada u 20 gradova Evrope kada svako veče mase izlaze pred sudove sa zapaljenim svijećama u rukama da zahtijevaju od predsjednika Dude da stavi veto na tri zakona pravosudne reforme uz skandiranje "slobodni sudovi", "tri puta veto" i "budi muško, stavi veto".

XS
SM
MD
LG