Dostupni linkovi

Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu


Oliver Stone

Sarajevo Film Festival će u programu "Posvećeno" ugostiti reditelja Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone je napisao i režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije.

Stone je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje "Vod smrti" (1986.), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi "Rođen 4. jula (1989.), "JFK" (1991.), "Rođeni ubojice (1994.), "Nixon" (1995.), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha W (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena "Snowden" (2016.).

Kako je saopćeno iz Direkcije SFF-a, njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj.

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao "San jednog djeteta", autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St. Martin's Pressa 1997.

Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.

XS
SM
MD
LG