Dostupni linkovi

Poljska: Senat parlamenta usvojio sporni zakon o Vrhovnom sudu


Hiljade Poljaka koje su provele ispred zgrade parlamenta u Varšavi

Nakon Sejma, noćas je i Senat Parlamenta Poljske usvojio kontroverzni zakon kojim raspušta i reorganizuje Vrhovni sud.

Zakon je usvojen uprkos glasnim protestima hiljada Poljaka ispod prozora i oštrim upozorenjima opozicije, Evropske unije, Saveta Evrope i SAD da pravosudnom reformom vladajući poljski konzervativci preuzimaju kontrolu i nad sudovima koji u demokratiji moraju da budu nezavisni, prenosi Beta.

Za Zakon o vrhovnom sudu, bez amandmana koji bi rešili makar neustavne paragrafe glasalo je 55 senatora, 23 je bilo protiv dok su dvojica, i to iz vladajuće stranke Pravo i Pravda, bili uzdržani.

"Kao političar smatrate da cilj opravdava sredstvo. Ja kao pravnik to ne opravdavam. Podržao bih reformu kada bi kao ministar hteli da sve te patološke pojave u pravosuđu uklonite ali električnim skalpelom a ne tupim nožem", obratio se jedan poslanik poljskom ministru pravde Zbignjevu Žobri kome novi zakoni o radu sudova daju u Poljskoj nevidjene pravomoći.

Sindikati, pa i provladina Solidarnost upozorili su da Zakon o Vrhovnom sudu krši i Zakon o radu pošto predviđa da će uz sudije koji makar idu u penziju uz punu platu biti automatski otpušteni svi zaposleni u Vrhovnom sudu, bez prava da se brane, bez otkaznog roka i bez prava na ikakve otpremnine, bez jasnih kriterijuma da će biti zaposleni u novom Vrhovnom sudu, što poljski zakoni ne omogućavaju.

Petnaestočasovnu raspravu senatora, manje burnu nego prethodnu u donjem domu parlamenta pratile su demonstracije u najmanje 80 mesta širom Poljske ali i u inostranstvu gde je jaka poljska dijaspora, između ostalih u Berlinu.

Hiljade Poljaka koje su provele noć ispred zgrade parlamenta u Varšavi pokušale su da blokiraju senatore vladajuće stranke Pravo i Pravda da napuste zgradu, skandirajući "sramota" i "hoćemo veto", zahtevajući od poljskog predsednika Andžeja Dude da na sva tri zakona stavi veto.

Uz uzvike "ako izglasate nećete izaći" demonstranti su pokušali da spreče da parlament inače okružen metalnim barijerama i jakim kordonom i snagama policije napuste senatori vladajuće stranke Pravo i Pravda, dok su propuštali sentore opozicije i zaposlene.

Vozače su zaustavljali sa šaljivim pitanjem da li u prtljažniku voze ministra pravde, u gustim redovima prelazili su neprestano ulicama oko parlamenta na pešačkim prelazima a masa je sela i na ulicu gde su pretpostavljali da će policija senatore pokušati da izvede.

Pošto je ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak nipodaštavao proteste tvrdeći da je leto pa su ljudi izašli u šetnju i usput su samo zastali u Varšavi da vide šta se dešava, mnogi su došli sa karticama i transparentima sa porukom "mi smo šetači" ili "samo šetamo".

Policija je uspela bez veće sile da ukloni sa kolovoza demonstrante koji su posedali a šetače potisne na dalje pešačke prelaze i bezbedno sprovede sve senatore iz parlamenta.

Zakon o opštim sudovima, Zakon o Nacionalnom sudijskom veću i Zakon o Vrhovnom sudu sada čekaju samo na potpis predsednika Andžeja Dude.

XS
SM
MD
LG