Dostupni linkovi

RSE saznaje: U oktobru glavni pretres za ratni zločin u Lovasu


Spomenik žrtvama u Lovasu
Spomenik žrtvama u Lovasu

Zbog rešenja Apelacionog suda u Beogradu - koji je odbacio optužnicu u slučaju Srebrenica jer u trenutku njenog podnošenja Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo izabranog tužioca - Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje da se glavni pretres u predmetu "Lovas", zakazan za ponedeljak 17. jul, ne održi, izjavila je za RSE Bojana Stanković, portparolka Višeg suda u Beogradu.

"U periodu od 1. januara 2016. godine pa sve do 31. maja 2017. godine Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo ovlašćenog tužioca. U ovom periodu u postupku Lovas, od strane javnog tužioca, optužni akt je izmenjen dva puta. Naredni glavni pretres zakazan je za 2. oktobar 2017. godine", rekla je Stanković za RSE.

Kako nam je rečeno u Višem sudu, kada se navedeni nedostaci isprave, odnosno u slučaju "Lovas" ponovo dostave dve izmene optužnog predloga s obzirom na to da je tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković stupila na dužnost, krivični postupak biće nastavljen tamo gde je stao.

U predmetu "Lovas" Milan Devčić i još devet optuženih terete se da su, kao pripadnici JNA, formacije "Dušan silni" i lokalne vlasti, na jesen 1991. u mestu Lovas na teritoriji Hrvatske ubili 44 civila hrvatske nacionalnosti, tako što su naterali seosko stanovništvo da kroče u minsko polje.

Iznošenje završnih reči u ovom predmetu počelo je u martu ove godine.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine je novembra 2007. podiglo optužnicu za ratne zločine počinjene u Lovasu. 2012. četrnaest optuženih osuđeno na ukupno 128 godina zatvora. Apelacioni sud Srbije je 2014. poništio presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Podsetimo, 13. jula je Apelacioni sud u Beogradu odbacio optužnicu za ratne zločine protiv osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica, kod Bratunca.

"Po nalaženju Apelacionog suda u situaciji kada u vreme podnošenja optužnog akta nije bio izabran tužilac za ratne zločine, niti je bio određen vršilac dužnosti tužioca za ratne zločine", potvrdila je tada za RSE koordinatorka za medije Apelacionog suda Mirjana Piljić.

XS
SM
MD
LG