Dostupni linkovi

Erjavec: EK bi trebala pritisnuti Hrvatsku kao Poljsku


Belarus - Karl Erjavec, foreign minister of Slovenia
Belarus - Karl Erjavec, foreign minister of Slovenia

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da bi Europska komisija (EK) trebala pritisnuti Hrvatsku da prihvati oduku granične arbitraže kao što zbog sporne pravosudne reforme pritišće Poljsku i prijeti joj sankcijama.

"Hrvatski je slučaj sličan poljskom i sada je prava prilika za reakciju. Budemo li previše čekali, kritizirat će nas da je arbitraža odredila granicu na moru, a da smo mi s implementacijom previše čekali i nismo reagirali", rekao je Erjavec na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, Evropska komisija zatražila od poljske vlade da zaustavi kontroverzni zakon o Vrhovnom sudu i zaprijetila neviđenim sankcijama ako Varšava ne zaustavi "očiglednu opasnost" za pravnu državu.

Erjavec je istaknuo da je već sastavio pismo EK-u u kojoj će je izvijestiti da Hrvatska krši suverenitet Slovenije i Schengenskog prostora u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, nakon što su arbitri dodijelili Sloveniji većinu tog akvatorija i prolaz na otvoreno more hrvatskim teritorijalnim vodama.

"Očekujem da će me premijer Miro Cerar idućih dana ovlastiti da pismo koje sam već napisao za potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa i pošaljem", kazao je Erjavec nakon redovne tjedne sjednice vlada na kojoj se raspravljalo i o arbitraži i implementacije presude, prenosti TVN1.

Dodao je kako pravo da to pismo pošalje ima kao ministar vanjskih poslova, ali čeka posebno odobrenje premijera kako ne bi ispalo da o tome u koalicijskoj vladi postoje nesuglasice.

XS
SM
MD
LG