Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tuilštvo ulaže žalbu zbog odbacivanja tužbe o referendumu u RS


Referendum u RS - glasačko mjesto u Banja Luci

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložiće žalbu na odluku Suda BiH kojom je odbijena optužnica protiv svih optuženih zbog neustavnog referenduma u RS-u, prenosi portal Klix.ba.

Podsjetimo, Sud je odbacio optužnicu Tužilaštva BiH, kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH o prekidu preprema zareferenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje je zaključio da iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma (pet) bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Kako je jučer saopćeno iz Suda BiH, protiv odluke o odbijanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 sata


XS
SM
MD
LG