Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radnici Goše ne prekidaju štrajk, nastavljuju pregovore sutra


Ilustrativna fotografija

Predstavnici štrajkačkog odbora radnika i poslovodstva fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke u petak nastavljaju razgovore u Ministarstvu privrede sa ministrom Goranom Kneževićem o normalizaciji rada u fabrici i isplati dugova.

"Razgovori su počeli, imamo dosta opcija na stolu koje ćemo razmatrati sutra na novom sastanku u Ministarstvu privrede", rekao je novinarima predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić nakon sastanka u četvrtak.

„Videćemo koja će od tih opcija da se vrati sutra kao odgovor. Možda neće ni jedna, a možda će se vratiti više opcija, ne znamo“, rekao je Vujičić koji nije želeo da otkriva koje su opcije na stolu.

Nastavljamo štrajk glađu: Milan Vujičić (desno na fotografiji)
Nastavljamo štrajk glađu: Milan Vujičić (desno na fotografiji)

On kaže da poslodavac duguje zaposlenima plate otprilike od maja meseca 2015. godine

„Mi smo za poslednja dva meseca primili po 100 dinara (manje od 1 evra)“, rekao je Vujičić dodajući da su ga radnici obavestili da su počeli da im isključuju električnu energiju zato što nemaju da plate račune.

Radnici koji četiri dana štrajkuju glađu, nastavljaju protest u krugu fabrike, nakon što im je u sredu uveče u Domu zdravlja ukazana medicinska pomoć dok su obustavili blokadu pružnog prelaza na međunarodnom železničkom Koridoru 10 „u znak dobre volje“ dok traju pregovori.

„Ja sam jedan od ta četiri člana koja štrajkuju glađu, i dalje ću biti u Goši i dalje ću da štrajkujem glađu, mada su mi juče u Hitnoj pomoći, pošto sam dijabetičar, rekli da to ne bih trebalo da radim, ali kad sam ja predsednik štrajkačkog odbora ne mogu da tražim od nekog da štrajkuje glađu a ja da se pomerim u stranu“, kaže Vujičić.

Oko 320 radnika "Goše" štrajkuju već četiri meseca tražeći isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža.

Ranije je sa poslodavcem dogovoreno da se dug isplati u 16 mesečnih rata, ali ni prva rata nije isplaćena u celosti.

U međuvremenu ŽOS Trnava, koja je 2007. godine kupila fabriku "Gošu", prodala ju je kompaniji sa Kipra.

U Ministarstvu privrede navode, kako prenose agencije, da država ne može mnogo da učini da se ispune zahtevi zaposlenih u Goši jer je to privatna firma, ali može da posreduje u pregovorima i da zahteva da se poštuju zakoni.

XS
SM
MD
LG