Dostupni linkovi

Vučić i Dačić sa Skaparotijem: Saradnja sa NATO, uz vojnu neutralnost


Sa sastanka ministra Ivice Dačića i komandanta NATO snaga za Evropu Kurtisa Skaparotija
Sa sastanka ministra Ivice Dačića i komandanta NATO snaga za Evropu Kurtisa Skaparotija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je na sastanku sa komandantom Savezničke komande za operacije generalom Kurtisom Skaparotijen, zadovoljstvo dobrom saradnjom sa NATO koja se, kako je naveo, razvija uz uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

To stoji u saopštenju emitovanom iz Predseništva Srbije, u kome se još navodi kako je Vučić izrazio nadu da će saradnja Vojske Srbije sa NATO, u okviru programa Partnerstvo za mir, biti unapređena sa ciljem dalje izgradnje kapaciteta za doprinos medjunarodnom miru.

Na drugoj strani Skaparoti je takođe pozdravio to što je u proteklom periodu „intenziviran dijalog Srbije i NATO na najvišem nivou, uz poštovanje pozicije Srbije o vojnoj neutralnosti“.

Precizira se i da je Skaparoti je potvrdio da će međunarodne snage Kfor i ubuduće odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu.

Tokom sastanka Skaparotija i ministra inostranih poslova Ivice Dačića konstatovan je "visok nivo političkog dijaloga i praktične saradnje Srbije i NATO-a, kroz Program Partnerstvo za mir što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i unapređenju odnosa", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije naglasio je da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, da ne teži članstvu u NATO, niti u bilo kom drugom vojnom savezu.

Istakao je da Srbija istovremeno želi da unapredi partnersku saradnju sa Alijansom u praktičnim oblastima i u sferi političkog dijaloga, u cilju zajedničkog doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG