Dostupni linkovi

Šarović: Nikad se neće dogovoriti brza cesta Beograd-Sarajevo


Mirko Šarović
Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da se u BiH nikada neće postići dogovor o izgradnji brze ceste Sarajevo-Beograd, preko Višegrada.

On je novinarima u Sarajevu rekao da se dogovor nikada neće postići zbog "iracionalnog, ludog razmišljanja svih u BiH", te dodao da će "pusti istočni krajevi Srpske ostati pusti, a drugi krajevi neće biti dovoljno razvijeni".

Šarović je istakao da razvoj infrastrukture ide u prilog "pustim krajevima", te da bi ova brza cesta upravo trebalo da ide preko Višegrada u Srbiju, jer je to, kako je naglasio, i stav Srbije, koja je rekla da je njena kontakt tačka Kotroman, odnosno Višegrad.

"Sa svoje strane sam pomogao da u pregovorima sa Vladom Turske ova zemlja učestvuje u finansiranju važnog pravca koji će povezati ova dva grada",rekao je Šarović, dodavši da su Turci odmah osigurali sredstv

a za izradu sve potrebne projektne i izvedbene dokumentacije, te da se Ankara obavezala da će učestvovati u finansiranju.

Prema njegovim riječima, vlasti u BiH su trebale da se dogovore o trasi koja će povezivati Sarajevo i Beograd, a sve ostalo je u nadležnosti resornih ministara u zemlji.

"Ukoliko budemo dovoljno glupi, nećemo se dogovoriti. Bilo bi bolje da su Turci rekli da će nam dati sredstva, a da će oni sami odrediti trasu, kako niko ne bi postavljao više nikakvo pitanje", rekao je Šarović.

XS
SM
MD
LG