Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gulen ne veruje da će biti izručen Turskoj


Ne shvatam tu pretnju ozbiljno: Fetulah Gulen

Turski propovednik Fetulah Gulen koji živi u Sjedinjenim Državama i koga Turske vlasti smatraju organizatorom neuspelog puča od 15. jula rekao je da ne veruje da će biti izručen Turskoj.

"Ne shvatam tu pretnju ozbiljno jer bez obzira kakvo je lično mišljenje (američkog predsednika Donalda Trampa) ne verujem da će rizikovati da ocrni ugled SAD u svetu i da se povinuje besmislenim zahtevima turskog predsednika. Dakle ne brinem o toj mogućnosti", rekao je Gulen u intervjuu francuskoj televiziji France 24, prenosi Beta.

Ankara je 15. jula obeležila prvu godišnjicu od neuspelog puča i traži izručenje Gulena koga optužuje da stoji iza tog pokušaja, i neumorno traga za njegovim pristalicama. Od puča je uhapšeno 50.000 Gulenovih pristalica, a više od 100.000 je otpušteno.

Gulen je rekao da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokušava da iskoristi propali puč da dalje proganja njegov pokret, i pozvao da se formira međunarodna istražna komisija koja bi uključivala članove NATO, Međunarodnog krivičnog suda i Evropskog parlamenta.

"Treba im dozvoliti da sprovedu istragu, ako nađu i najmanju vezu između mene i (pokušaja puča) ja ću sam kupiti kartu da napustim ovu zemlju", rekao je Gulen.

XS
SM
MD
LG