Dostupni linkovi

Plenković ne prihvata ostavku ministra odbrane


Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas izjavio da ne prihvata ostavku ministra odbrane Damira Krstičevića.

"Kao predsednik Vlade Hrvatske ne prihvatam najavljenu ostavku Damira Krstićevića", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Ministar odbrane ranije danas u izjavi za Jutarnji list rekao je da podnosi neopozivu ostavku na tu funkciju. Njegova odluka usledila je posle kritika predsednice države Kolinde Grabar Kitarović koja je rekla da misli da je vojska trebalo ranije da bude upućena na požarom ugrožena područja između Splita i Omiša.

Predsednica je, međutim, kasnije u izjavi zarebačkom dnevniku rekla da je iznenađena vešću o njegovoj ostavci i ocenila da Krstičević ne snosi nikakvu odgovornost za to što vojska nije bila ranije poslata na požarom ugroženim područjima oko Splita.

Predsednica je dodala da da Vojska "ne može sama da izađe na teren već da mora da bude pozvana" i da u postojećoj situaciji "odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku".

Plenković je kritikovao predsednicu Hrvatske zbog te izjave i rekao da mu "nije poznato na temelju kojih informacija je predsednica donela takav zaključak".

Premijer je pritom uz to nekoliko puta pohvalio angažman ministra odbrane i ostalih službi u gašenju požara i proceni situacije na terenu.

On je rekao da s predsednicom nije ni razgovarao, i objasnio da vojska izlazi na teren tek na osnovu poziva i dogovora s Državnom upravom za zaštitu i spasavanje u okviru čijeg delovanja su i vatrogasci. "Sav angažman vojske je bio pravovremen, koristan i učinkovit", naglasio je premijer.

Plenković koji je danas posetio područja ugrožena požarom, rekao je da je tokom gašenja sve funkcionisalo kako treba.

XS
SM
MD
LG