Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska prva na listi mekih sila


Emanuel Makron

Francuska je ove godine zauzela prvo mesto na listi "mekih sila" (soft power), svrgnuviši SAD s čela posle pobede Emanuela Makroa na predsedničkim izborima, navodi se u danas objavljeno studiji.

SAD su pale na treće mest posle dolaska Donalda Trampa u Belu kuću, dok je na drugom mestu Velika Britanija, navodi se u studiji Centra za diplomatiju Univerziteta Južne Kalifornije i Saveta za konsultantske komunikacije u Portlendu.

Nemačka je na četvrtom mestu, a na petom je Kanada, preneo je Frans pres.

"Meka sila" označava mogućnost uticaja neke države u oblasti politike, ekonomije i kulutre na međunarodnoj sceni. U toj klasifikaciji je isključen vojni uticaj.

Klasifikacija se računa na osnovu nekoliko kriterijuma među kojima su međunarodni ugled države, njena diplomatska mreža, digitalni uticaj i turistička percepcija.

Skok Francuske s petog na prvo mesto objašnjava se dinamiznom te zemlje posle pobede centriste i proevropskog orijentisanog Makrona 7. maja na predsedničkim izborima, navodi se u studiji.

Francuska je i prva tursitička destinacija u svetu s 82,5 miliona turista godišnje, uprkos terorističkim napadima u kojima je od 2015. stradalo 230 osoba.

U studiji se dodaje da je slogan Donalda Trampa "Prvo Amerika" podriva uticaj te zemlje u svetu.

XS
SM
MD
LG