Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kitarović o požarima: Vojska je mogla da deluje ranije


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je vojska mogla ranije da bude upućena na požarom ugrožena područja između Omiša i Splita.

"Moje je mišljenje da je vojska na teren mogla da izađe ranije. Iako nisu obučeni ni opremljeni kao vatrogasci za gašenje požara, čini mi se da je opseg požara bio takav da je bila potrebna svaka ruka", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Salzburgu, prenela je regionalna N1 televizija.

Ona je dodala da će detaljnije o svemu moći da kaže popodne, pošto poseti područje oko Splita.

Predsednica je u Austriji, gde je na samitu Austrije, Hrvatske i Slovenije zahvalila predsednicima Austrije i Slovenije za ponuđenu pomoć u gašenju požara, rekavši da su hrvatski vatrogasci međutim već stavili požar pod kontrolu.

Za razliku od predsednice, premijer Hrvatske Andrej Plenković je u Splitu danas rekao da je sistem funkcionisao kako treba i odbacio kritike da nije učinjeno dovoljno i da se moglo sprečiti širenje požara koji je sinoć stigao i do Splita.

Premijer je rekao da požare gasi više od 700 vatrogasaca i vojnika, a da je požarište dugo oko 14 kilometara i široko oko četiri.

On je dodao da još nije moguće utvrditi kolika je materijalna šteta, rekavši da je po njegovim saznanjima izgorelo desetak kuća i objekata, uglavnom nenaseljenih i obećao pomoć.

Upitan da li su požari podmetnuti budući da su izbili na 20-tak mesta od Omiša do Splita, premijer je rekao da je o uzrocima teško govoriti jer još nisu ugašeni, ali da će istraga biti temeljna.

Dok je stanje u samom gradu Splitu pod kontrolom, vatrogasci gase požare u zaleđu, između Omiša i Splita.

Aktivna su, ali pod kontrolom, i tri požara na zadarskome području - kod Ostrovice i Dobropoljaca kraj Lišana Ostrovičkih na benkovačkome području i požar kod Vrane, u blizini Parka prirode Vransko jezero.

Tri vatrogasna aviona su u utorak ujutro brzo ugasila i najnoviji požar koji je izbio na ostrvu Braču.

XS
SM
MD
LG