Dostupni linkovi

Vučić pozvao Trampa da poseti Srbiju


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je na sastanku sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, sa kojim je u Vašingtonu razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima, postignut visok nivo saglasnosti o ključnim pitanjima.

"Razgovarali smo i o onim pitanjima koja predstavljaju problem i za Srbiju i region, mislim da smo jasno stavili do znanja da je važno da se ti problemi rešavaju na miran i civilizovan način ali da pokušamo da stvari ne održavamo na nivou zamrznutog konflikta u narednih 100 godina već da vidimo šta možemo da donesemo kao rešenja u narednom periodu", rekao je Vučić.

On je novinarima izjavio da je sastanak bio izvanredan, da je Pens pokazao posebno poštovanje prema delegaciji Srbije i da je sa njim dogovorio nastavak lične komunikacije. Dodao je da želi da postavi dobre temlje za odnose Srbije i Amerike i da je siguran da će ti odnosi biti sve bolji.

"Mislim da je ovaj sastanak, posle važnih sastanak sa senatorima i predstavnicima Predstavničkog doma Kongresa, doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva", naveo je Vučić.

Na početku razgovora Vučić je čestitao presedniku SAD Donaldu Trampu i potpredsedniku Pensu na pobedi na izborima i pozvao ih da posete Srbiju obećavajući najbolji doček u ovom delu Evrope.

Predsednik Srbije je dodao da je sa Pensom razgovarao i o očuvanju teritorijalnog integriteta iz ugla Srbije, ali i o tome kako Amerika doživljava ulogu Rusije i kako to čini Beograd.

"Mislim da smo se dobro razumeli. Rekao sam da se Srbija nalazi na evropskom putu, a Amerika podržava taj put. Srbija ima prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, ali i sa svim drugim državama", naglasio je Vučić.

On je rekao da ne želi da ulazi u detalje razgovora o odnosu prema Krimu i Kosovu, jer bi neko mogao da izvlači pogrešne zaključke i dodao da je bilo riječi i o privlačenju američkih investitora.

Vučić je naveo da je sa Pensom kratko razgovarao i o BiH i rekao da su mir i stabilnost u regionu zajednički interes, što podrazumijeva mir i stabilnost u BiH i da ukoliko ga nema u BiH onda je teško da ga ima bilo gde u regionu.

"Veoma sam zadovoljan. Ovo je šlag na torti uspešne posete i mislim da će odnosi između Srbije i SAD biti sve bolji. Došao sam ovde da pomognem našoj zemlji da stvorimo bolje odnose za budućnost. Mislim da smo postavili ne temelje, već prvu ploču i počeli da zidamo prvi sprat dobre kuće", zaključio je Vučić na kraju dvodnevne posete SAD.

On je sumirao posetu SAD i sastanak sa Pensom rečima da je "dobro danas biti državljanin Srbije u Vašingtonu", javio je RTS.

Vučić se ranije sastao i sa kongresmenima i predstavnicima srpskog kokusa kao i sa predstavnicima velikih američkih firmi koje već ulažu u Srbiju ili imaju nameru da ulažu u nju.

XS
SM
MD
LG