Dostupni linkovi

'Izvanredan sastanak sa Pensom, razgovarali i o Rusiji'


Glas Amerike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom u ponedeljak popodne u Beloj kući, čime je završio dvodnevnu posetu SAD, prenosi Glas Amerike

Na sastanku, posle kojeg je Vučić ocenio da je „dobro bilo biti Srbin u Vašingtonu“, razgovaralo se o problemima sa kojima se suočava region i očuvanju mira i stabilnosti.

„Mislim da smo postiglni visok nivo saglasniosti oko ključnih pitanja, razgovarali smo i oko pitanja koja su problem i za Srbiju i za regionu i mislim da smo jasno stavili do znanja da se ti problemi rešavaju na miran i civilizovan način, i da se stvari ne održavaju u stanju „zamrznutog konflilkta“ u narednih stotinu godina, već da vidimo šta je to što možemo da donesemo kao rešenje u narednom periodu.„

Vučić je potvrdio da je sa potpredsednikom SAD razgovarao i o odnosima Beograda i Moskve, kako ih doživljavaju SAD, a kako Srbija - ali nije želeo da iznosi detalje tog razgovora.

"Mislim da smo se dobro razumeli, ja sam rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu, Amerika podržava evropski put Srbije, Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom federacijom i sa SAD, to je ono što mogu da govorim. Sad da ulazim u detalje kako smo tumačili, jer smo govorili o odnosu Krima, Kosova, bilo bi komplikovano i neko bi mogao da izvuče pogrešne zaključke.“

Predsednik Srbije nije želeo detaljnije da govori ni o ostalim temama o kojima je razgovarao sa potpredsednikom SAD, ali je napomenuo da je jedna od njih bila i privlačenje američkih investitora u Srbiju i povećanje trgovinske razmene. Aleksandar Vučić je rekao da je predsednika SAD Donalda Trampa i potpredsednika SAD Majka Pensa pozvao u Srbiju.

Sastanak sa senatorima, kongresmenima i privrednicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je i sa dvojicom uticajnih senatora, predsedavajućim I kopredsedavajućim senatskog Pododbora za Evropu Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

Glavne teme bili su bilateralni odnosi, parlamentarna saradnja, podrška SAD evrointegracijama Srbije i situacija u regionu.

Senator Džonson rekao je posle susrtea da ih je Vučić podsetio na dugu istoriju odnosa i saradnje dve zemlje.

"Naravno, bilo je i prepreka na tom putu, ali on je došao kod nas i pokazao dobru volju da se unaprede odnosi", dodao je Džonson, dok je senator Marfi naglasio da su snažniji odnosi sa Srbijom nešto što podržavaju obe stranke u Kongresu.

"Ovde u Vašingtonu se često ne slažemo u vezi sa određenim stvarima, ali ovo je pitanje u kojem su obe partije ujedinjene. Problemi na Balkanu ne mogu da se reše bez liderstva Beograda, predsednik Vučič je u poziciji da bude taj lider i u tome želimo da ga podržimo, i republikanci i demokrate", rekao je Marfi.

Vučić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da Srbija u tome prepoznaje naročito važnu ulogu Kongresa.

“To su bili pre svega razgovori o našoj političkoj i ekonomskoj budućnosti i odnosima sa Ruskom Federacijom. Čini mi se da sam mnoge stvari uspeo da razjasnim, ali mi moramo mnogo više energije da uložimo u predstavljanje naših stavova u Vašingtonu i borbu u Vašingtonu”, rekao je predsednik Srbije.

Tokom susreta sa senatorima, Vučić je istakao da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički cilj Srbije, koja će i dalje biti pouzdan i kredibilan partner EU. On je senatore obavestio i o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, ukazavši na neophodnost implementacije dogovorenog.

Vučić se sastao i sa kopredsedavjućima Srpskog kokusa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, a dan je počeo susretom sa predstavnicima američkog Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje, sa kojima je razgovarao o mogućnostima i uslovima za investiranje u Srbiji.

Prvog dana posete Vašingtonu, predsednik Srbije sastao se I sa šefom Nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengijelom sa kojim je razgovarao o saradnji vojske Srbije I Nacionalne garde SAD.

XS
SM
MD
LG