Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska produžila vanredno stanje


Haldun Gulmez, vojnik optužen za pokušaj ubistva Erdogan u noći puča, donesen je na sud u Mugli, July 17. jula 2017.

Turska je u ponedjeljak produžila za još tri mjeseca vanredno stanje uvedeno poslije pokušaja puča 15. jula prošle godine, javila je agencija Anadolija.

Parlament je prihvatio prijedlog vlade za produženje vanrednog stanja koje je isticalo u srijedu.

Takva odluka je donijeta dva dana posle godišnjice puča koja je obilježena velikim skupovima širom zemlje.

Vanredno stanje uvedeno 20. jula, produžavano je tri puta, u oktobru, januaru i aprilu.

Od uvođenja vanrednog stanja turske vlasti tvrde da tragaju za pristalicama vjerskoj učitelja Fetullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je bio inicijator puča. Gulen, nekdašnji bliski prijatelj predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD te optužbe je odbacio.

Međunarodne organizacije za ljudska prava i EU upozoravaju da se vanredno stranje koristi za obaračun sa neistomišljenicima predsjednika Erdogana i gušenje svake kritike u zemlji.

Osim osumnjičenih pučista, čistka je pogodila i prokurdsku opoziciju, kritičke medije i nevladine organizacije.

Više od 50.000 ljudi je uhapšeno nakon puča, a posao je izgubilo više od 100.000 osoba. Riječ je o sudijama, tužiocima, profesorima, akademicima, policajcima, novinarima i drugim javnim djelatnicima. Samo prošlog petka otpušteno je više od 7.000 ljudi.

Lider najveće opozicione partije Republikanske narodne stranke, Kemal Kilicdaroglu, pozvao je u nedjelju vladu da ukine vanredno stanje koje je, prema njegovim riječima, "postalo stalno".

Predsjednik Turske je pak ponovio da vanredno stanje neće biti ukinuto "dok svi problemi ne nestanu".

Erdogan, koji je na referendumu kojeg su oštro kritikovale EU i Savjet Evrope, jer nije ispunio standarde posmatačke misije 16. aprila dobio neogranične ovlasti, u subotu je na obilježavanju godišnjice od pokušaja državnog udara, rekao da će podržati zahtjev za vraćanje smrtne kazne u procesu protiv optuženh za pokušaj puča.

Iz EU je poručeno u nedjelju da bi to bio kraj težnji Turske da postane članica evropskog bloka.

Turska je država sa najdužim pregovaračkim procesom za uloazak u EU.

XS
SM
MD
LG