Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivan Bobetko dao iskaz o zločinima u Sisku


Ilustracija

Ivan Bobetko, nekadašnji zapovjednik Kriznog stožera za Sisak i Baniju 1991. godine ispitan je na policiji o sumnjama vezanima uz ratni zločin na sisačkom području, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Prema neslužbenim informacijama Bobetko nije uhićen već je u policiji bio radi "davanja obavijesti", nakon čega je pušten, prenosi novinska agencija HINA.

Isti izvor navodi kako se upoliciji nije mogla dobiti nikakva informacija o Bobetkovu ispitivanju, s obzirom da je riječ o "postupanju policije prema konkretnoj osobi".

Ivan Bobetko sin je partizanskog prvoborca i jugoslavenskog i hrvatskog generala Janka Bobetka (1919-2003), a i sam je stekao čin stožernog brigadira (pukovnika), ali kako je u ratu obavljao generalske dužnosti, član je Hrvatskog generalskog zbora.

Početkom rata u Hrvatskoj 1991 i 1992 godine u Sisku je ubijeno ili nestalo između 60 i 100 civila srpske nacionalnosti. Zbog sumnje na ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti uhićen je 2011 godine član sisačkogKriznog stožera Đuro Brodarac, ratni zapovjednik sisačke policije pod sumnjom da je propustio spriječiti i kazniti počinitelje ubojstva 24 sisačka Srbina.

On je umro u zatvoru,a njegov ratni zamjenik u sisačkoj policiji Vladimir Milanković je 2013. osuđena na 8 godina zatvora, dok mu je Vrhovni sud Hrvatske 2014. kaznu povisio na 10 godina zatvora. Večernji list navodi kako slučaj ne vodi sisačka policija.

XS
SM
MD
LG