Dostupni linkovi

Vučić: U SAD razgovori o odnosima Beograd-Priština i Srbija-Rusija


Ovo je Vučićev prvi susret sa novom američkom administracijom i prva poseta SAD od kako je stupio na dužnost predsednika
Ovo je Vučićev prvi susret sa novom američkom administracijom i prva poseta SAD od kako je stupio na dužnost predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da će na sastanku sa zvaničnicima SAD u Vašingtonu tokom dvodnevne posete razgovarati o odnosu Beograda i Prištine, i o odnosima Srbije s Rusijom.

"Iz najava vidim da će ih zanimati odnos Beograda prema Prištini, i odnos prema Rusiji. Mi ćemo govoriti o našim stavovima i pokušati da dobijemo podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanje problema na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić uoči sastanka u Vašingtonu gde je stigao u nedelju, prenosi Beta pisanja beogradskih medija.

On je kazao da će biti reči i o paljenju Ambasade SAD u Beogradu 2008. i o slučaju ubistva državljana SAD braće Bitići iz 1999. u Petrovom selu.

Vučić je naveo da u nedelju ima važne sastanke sa komandantima Nacionalne garde SAD i Nacionalne garde Ohaja o zajedničkim aktivnostima, o vojnoj neutralnosti Srbije i saradnji srpskih i američkih oružanih snaga, kao i o zajedničkom učešću u medjunarodnim misijama pod zastvom UN.

Kako je naveo, razgovaraće i o tome kako Srbija može da doprinese nastavku borbe protiv terorizma.

"Do sada smo pomagali i u municiji i određenim količinama oružja i oruđa, i verujem da to možemo da činimo i ubuduće", dodao je predsednik.

Napomenuo je da će se u Vašingtonu sastati i sa američkim privrednicima koji već posluju u Srbiji ili to planiraju.

Kao najvažniji istakao je svoj planirani sastanak s potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Vučić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će svoj stav i potvrditi.

"Nije pitanje težine pritiska s kojim neko mora da se nosi, već da li postoji čvrsta ili jasna politika. Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti, nemamo apsiracije da ulazimo u bilo koji vojni savez. Želimo dobru saradnju sa Amerikancima, Rusima i NATO i bilo kojim drugima, ali bez ulaženja u bilo koje saveze", rekao je Vučić.

Vučić će u Vašingtonu između ostalog imati sastanke sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom, predsedavajućim Komiteta za oružane snage Kongresa senatorom Džonom Mekejnom, predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem, kao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, saopštilo je Predsedništvo.

To će biti Vučićev prvi susret sa novom američkom administracijom i prva poseta SAD od kako je stupio na dužnost predsednika.

Analitičari su ocenili, prenosi Glas Amerike (VOA), da je predstojeći susret Vučića i potpredsednika SAD Majka Pensa prilika da se veze Beograda sa Vašingtonom učvrste, ali i da se razgovara o pitanjima koja muče američku administraciju, pre svih - na čijoj je strani Beograd.

„Kada bih ja savetovao Belu kuću, rekao bih da Srbiji prenesu snažnu poruku da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, ili će i dalje da flertuje sa Rusijom. Moram da kažem da od svih zemalja jugoistočne Evrope Srbija verovatno ima najmanji zajednički interes sa SAD", kaže Luk Kofi iz fondacije „Heritidž“ koja je ideološki bliska novoj administraciji.

Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike ocenio je za Glas Amerike da je krajnje vreme da se Srbija odluči hoće li se prikloniti Zapadu ili Rusiji.

“Crna Gora je odabrala, Makedonija je odabrala, sve zemlje u regionu su odabrale da budu ili deo NATO-a ili zapadnog sveta, I odbace uticaj Rusije. Mislim da je Vučićeva poseta zato važna, jer će iz prve ruke saznati šta američka administracija očekuje od srpske vlade “, rekao je Bugajski.

Jedna od tema razgovora između Vučića i Pensa mogao bi biti i Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, za koji su ranije američki zvaničnici jasno stavili do znanja da potencijalni problem, navodi Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG