Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Macron odao počast žrtvama terorističkog napada u Nici


Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je u Nici odao poštu žrtvama terorističkog napada prije tačno godinu u tom gradu na jugu Francuske u kojem je ubijeno 86 osoba.

Macron, koji je prije posjete Nici prisustvovao vojnoj paradi u Parizu povodom obeležavanja državnog praznika Dan Bastilje koji je ove godine bio u znaku francusko-američkog prijateljstva, i gdje je prisustvovao američki predsjednik Donlad Trump, u Nici je rekao da će od sada taj praznik ostati upamćen i po terorističkom napadu prošle godine.

Komemoraciji su prisustvovali drugi zvaničnici, među kojima bivši francuski predsedjnici Nicola Sarkozy i Francoise Hollande, princ Albert Drugi od Monaka te predstavnici francuske vlade.

Napad se dogodio kada je Francuz porijeklom iz Tunisa, Muhamed Bulel (31) kamionom uletio u ljude i ubijao ih na šetalištu u Nici gde su građani na praznik izašli da gledaju vatromet.

Bulela je kasnije ubila policija.

Odgovornost za napad je preuzela "Islamska država" iako istraga nije pronašla direktnu vezu ubice sa ovom eksremističkom grupom.

XS
SM
MD
LG