Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kvinta Prištini: Odgovoriti na preporuke Posmatračke misije EU


Ilustracija

U zajedničkoj izjavi Ambasada SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije (Kvinta), nakon potvrđivanja rezultata prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, izraženo je očekivanje da nova Skupština kao prirotet stavi početne nalaze Izborne posmatračke misije EU, i da odgovor na njih.

Podsetimo, dva dana nakon izbora, Izborna posmatračka misija Evropske unije saopštila je da su prevremeni parlamentarni izbori 11. juna na Kosovu u većem delu zemlje protekli mirno, dok su u oblastima gde živi srpsko stanovništvo, zabilježili slučajeve ometanja, zastrašivanja i nasilja usmjerenog ka glasačima ali i kandidatima. Oni ocjenjuju da nije bilo adekvatnog odgovora tužilaca, ali i policije, na takve situacije.

„Ovo otvara pitanje kredibiliteta demokratskog procesa u ovim oblastima“, izjavio je tada glavni posmatrač Alojz Peterle, na predstavljanju preliminarnog izvještaja posmatračke misije.

Ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije u petak su izneli stav ambasada o formiranju nove vlade, u kome se navodi da su građani Kosova ti koji biraju predstavnike i da su samo oni odgovorni za formiranje nove vlade prema zakonima i Ustavu Kosova.

"Radićemo sa bilo kojom pravno konstituisanom Vladom koja poštuje obaveze Kosova, evropsku reformsku agendu, i širu evropsku perspektivu Kosova" navodi se u zajedničkom saopštenju i pozivaju partije koje će formirati sledeću vladu, da daju prioritet izgradnji vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u svim delovima Kosova, kako bi privukli investicije koje su kako navode, očajnički potrebne za otvaranje radnih mesta i održivi ekonomski rast.

Ambasade su pozvale Vladu i Skupštinu da što pre krenu sa ratifikacijom graničnog sporazuma sa Crnom Gorom, i ozbiljno uključe u dijalog sa Srbijom, kako bi normalizovali odnose između dve zemlje.

XS
SM
MD
LG