Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kadirov kritikovao presudu ubicama Njemcova


Ramzan Kadirov, lider Sjeverne kavkaske republike Čečenije

Čečenski lider Ramzan Kadirov, saveznik Kremlja, kritikovao je presudu izrečenu u četvrtak ubicama ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova pred ruskim vojnim sudom u Moskvi.

Prominentni kritičar Kremlja, Boris Njemcov ubijen je 27. februara 2015, u blizini Kremlja, a za njegovu smrt su osuđeni Zaur Dadajev, na 20 godina zatvora i još četvorica muškaraca od 11 do 19 godina.

Dadajev i ostali su bivši pripadnici specijalnih jednica Čečenije, pod kontrolom Kadirova.

Prema izjavi objavljenoj na web sajtu čečenske vlade, Kadirov je na sastanku vlade juče izjavio da su dokazi protiv petorice osuđenih muškaraca "sumnjivi".

Kadirov je takođe bio iznenađen da je tužilac tražio doživotnu zatvorsku kaznu za Dadajeva koji je osuđen kao direktni izvršilac ubistva, dodajući da se ne može sjetiti da je slična kazna tražena u takvim slučajevima ranije.

U videu snimljenom nakon sastanka, Kadirov je izjavio da su osuđeni muškarci "potpuno nevini".

Kadirov je takođe rekao da se ubistva Čečena i drugih građana Kavakaza u ruskim gradovima rutinski ignorišu od strane aktivista za ljudska prava.

"Ja sam ubijeđen da se dobro finasirani, i namjerni informacioni i ideološki rat vodi protiv Čečenije i njenog naroda" izjavio je Kadirov.

Ranije ove sedmice Amnesty Internactional, je apelovao na Kremlj da istraže izvještaj Novaja Gazete u kojem je objavljeno da su u januaru čečenske snage bezbjednosti ubile 27 ljudi istovremeno.

Snage sigurnosti koje kontroliše moćni čečenski lider Ramzan Kadirov, kojeg je instalirao Kremlj, već godinama se optužujuju za brutalna krešnja ljudskih prava uključujući i otmice, torure i ubistva.

XS
SM
MD
LG