Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abas osudio ubistvo izraelskih policajaca u Jerusalimu


Jerusalim, ilustrativna fotografija

Palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio je ubistvo dvojice policajaca u Jerusalimu u blizini svetih mjesta u tom gradu.

Dva policjaca koja su ranjena jutros u oružanom napadu u Jerusalimu podlegla su povredama, izjavio je šef izraelske policije Roni Ašleih.

Sva trojica napadača su ubijena. Izraelska bezbednosna služba Šin bet ih je identifikovala kao Muhameda Ahmeda Džabarina (29), Muhameda Hameda Abd al-Latifa Džabarina (19) i Ahmeda Afdala Džabarina(19), dodavši da ni jedan ranije nije imao bezbjednosne prekršaje niti bio poznat služabma sigurnosti.

Oni su otvorili vatru na policajce u blizini Lavlje kapije u jerusalimskom starom gradu i potom pobjegli u pravcu obližnjih džamija. Policajci su ih gonili i ubili, saopštila je policija.

Kraj njihovih tijela su našene dvije puške, pištolj i nož.

Poslije tog incidenta zatvorene su kapije uzvišenja na kome se nalaze džamije i posjetiocama je naređeno da odu, a tradicionalne molitve muslimana petkom u podne su otkazane.

Veliki muftija Jerusalima Mohamed Husein je apelovao na Palestince da se odupru zatvaranju kapija nakon čega je pritvoren.

Palestinki predsjednik Mahmud Abas osudio je napd u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, ali je takoše upozorio da bi zatvaranje te obalsti moglo imati reperksuije.

Ovo je bio jedan on jaozbiljnijih napada u blizini svete zemlje, koju baštine i Jevreji i muslimani, posljednjih godina.

Niti jedna grupa nije preuzela odgovornost za ubistvo Izraelaca, ali je palestinski islamistički Hamas, koji kontroliše Obalu Gaze, pohvalio napad.

XS
SM
MD
LG