Dostupni linkovi

Zvizdić: Vijeće ministara neće pristati na uslove van Ustava BIH


Denis Zvizdić, predsjedavjući Vijeća ministra BIH
Denis Zvizdić, predsjedavjući Vijeća ministra BIH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, po povratku sa Samita o zapadnom Balkanu u Trstu izjavio je da očekuje da će Vlada Republike Srpske odustati od svojih zahjeva zbog kojih BIH nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici koji omogućava brojne pogodnosti.

Zahtjev Vlade RS-a da se rotiraju ministri koji će predstavljati BiH u Transportnoj zajednici ne dolazi u obzir, kao ni promjene ugovora koje je Vlada Republike Srpske dostavila, poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je na konferenciji za medije da su Bosni i Hercegovini na Samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena četiri kandidirana projekta.

"Na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje konstatovan je značajan napredak te je 2016. označena kao vrlo važna i bitna godina bh. napretka prema EU integracijama. Takvu vrstu bi trebalo nastaviti do kraja 2017. sa fokusom na dalju provedbu reformi. Vijeće ministara je usvojilo dvije strategije: Transportnu i Okolišnu. U fazi smo da usvojimo još dvije: Energetsku i Ruralnu", naveo je Zvizdić.

Dodao je da se govorilo o potrebi očuvanja mira u regiji.

"Govorili smo o potrebi očuvanja mira i stabilnosti u ovim prostorima, kao i daljoj borbi protiv korupcije i kriminala. Evropska perspektiva BiH je još jednom vrlo jasno potvrđena. Dinamika će ovisiti o brzini djelovanja vlasti".

"Od ukupno šest projekata za Zapadni Balkan, četiri su odobrena za BiH ", dodao je Zvizdić.

Također, komentarisao je posljedice nepotpisivanja Ugovora o osnivanju transportne zajednice.

"Nije dobra vijest da nije potpisan Ugovor o osnivanju transportne zajednice iako mi očekujemo od svih koji učestvuju visok stepen odgovornosti. Prihvatanje Ugovora znači prihvatanje bez bilo kakvih uvjeta i u tom smislu Vijeće ministara ne može prihvatiti bilo koji uslov koji je vanustavno djelovanje. Ne mogu se prihvatiti uvjeti izmjene Ugovora s obzirom da je pripremljen i potpisan od drugih zemalja Zapadnog Balkana", istakao je.

Još je dodao da je isti ugovor potvrđen od Predsjedništva prije 7 godina.

"Ugovor je potvrđen od Predsjedništva 2010. godine i tada nije bilo nikakvih prigovora, niti uvjeta. Proces će biti završen tek onda kada dobijemo bezuvjetno mišljenje Vlade RS".

XS
SM
MD
LG