Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oliver Dulić osuđen na tri i po godine zatvora


Duliću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina

Nekadašnji ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije Oliver Dulić proglašen je krivim za zloupotrebu položaja i njemu je izrečena kazna od tri godine i šest meseci zatvora.

Pored Dulića, krivim su pred Specijalnim sudom u Beogradu proglašeni i njegov zamenik Nebojša Janjić koji je osuđen na tri godine zatvora i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak koji je osuđen na godinu dana zatvora.

U pitanju su nepravosnažne presude i svi optuženi imaju pravo žalbe.

Duliću i Janjiću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina, dok je Drobnjaku zabranjeno da bude na funkciji tri godine.

Dulić je, kako se navodilo u optužnici, usmeno naredio svom pomoćniku Nebojši Janjiću da izda lokacijske i građevinske dozvole, iako "Nuba invest" nije imala neophodnu dokumentaciju.

Izdavanjem dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Time je “Nubi” omogućeno ostvarenje profita više od osam miliona evra. “Nuba” je stekla dominaciju nad javnim putevima, eksploataciju i povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore.

Dulić je u vreme kada je obavljao ministarsku funkciju bio u tada vladajućoj Demokratskoj stranci, koju je predvodio bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

XS
SM
MD
LG