Dostupni linkovi

ICTY izrekao 15 presuda za Srebrenicu


Memorijalni centar Potočari pred ukop novoidentifikovanih žrtava 11. jula 2017.
Memorijalni centar Potočari pred ukop novoidentifikovanih žrtava 11. jula 2017.

Potparol Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Nenad Golčevski izjavio je su do sada, od 20 osoba protiv kojih su podignute optužnice za djela počinjena u Srebrenici u julu 1995, pravosnažne presude izrečene protiv 15 optuženih, dok je Slobodan Milošević umro prije okončanja postupka.

Presudama je utvrđeno da zločini počinjeni u julu 1995. godine u Srebrenici predstavljaju genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

"Pravosnažne presude su izrečene: Draženu Erdemoviću, Radislavu Krstiću, Momiru Nikoliću, Draganu Obrenoviću, Vidoji Blagojeviću, Draganu Jokiću, Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri, Vinku Pandureviću i Zdravki Tolimiru", kazao je Golčevski u razgovoru za agenciju Fena, u povodu 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Dražen Erdemović je bio prva osoba koja je priznala krivicu, te kasnije bio svjedok u drugim suđenjima i pružio značajne i detaljne dokaze o zločinima počinjenim na području Srebrenice.

Suđenje Radislavu Krstiću, generalu Vojske Republike Srpske, ušlo je u historiju kao prva presuda Međunarodnog suda kojom je potvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici 1995. godine, između ostalih, predstavljaju i zločin genocida.

Prva i jedina oslobađajuća presuda koju je izrekao Haški tribunal u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici bila je presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, kojeg je optužnica teretila za zločine počinjene u Srebrenici, Sarajevu i Zagrebu.

"Pretresno vijeće je konstatovalo da je Perišić kriv za većinu zločina kojima se teretio u optužnici i osudilo ga na 27 godina zatvora. Kasnije, Žalbeno vijeće je smatralo da predočeni dokazi ne dokazuju van razumne sumnje da je on konkretno upućivao pomoć ka zločinima koje je počinila Vojska Republike Srpske u Srebrenici. Perišić je oslobođen krivice 2013", podsjetio je Golčevski.

U toku je postupak protiv Radovana Karadžića i to u žalbenom postupku pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) dok se Ratku Mladiću izricanje presude očekuje do novembra.

XS
SM
MD
LG