Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veliki NATO manevri u Istočnoj Evropi, učestvuje i Srbija


Vojska Srbije

Velike vojne vežbe NATO "Saber Guardian 2017" počele su u Bugarskoj s učešćem 25.000 pripadnika vojski iz više od 20 zemalja, a prvi put i pripadnika Vojske Srbije, preneo je AP.

Ministarstvo odbrane Srbije juče je saopštilo da će 79 srpskih vojnika učestvovati na međunarodnoj vežbi "Saber Guardian 2017" od 7. do 22. jula na poligonima u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

AP navodi da manevri imaju za cilj povećanje interoperabilnosti zemalja učesnica i pokazivanje rešenosti i spremnosti da se deluje za podršku bezbednosti i stabilnosti crnomorskog regiona.

Vežbe "Saber Guardian" održavaju se u crnomorskom regionu svake godine od 2013.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će u taktičkoj vežbi sa bojevim gadjanjem pod nazivom "Saber Guardian - Peace Sentinel 17" na poligonu u Bugarskoj učestvovati 30 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske VS uz vojnike iz SAD i Bugarske.

Na vežbi jedinica za specijalne operacije "Saber Guardian - Black Swan 17" u Madjarskoj, 23 pripadnika Specijalne brigade Kopnene vojske VS učestvovaće u sklopu borbene grupe u čijem sastavu su i pripadnici oružanih snaga Makedonije i zemlje domaćina.

U okviru vežbe "Saber Guardian 17 - Mascal" u rumunskoj vojnoj avio-bazi "Mihail Kogalniceanu", 26 pripadnika Uprave za vojno zdravstvo i Vojnomedicinske akademije Ministarstva odbrane Srbije, uvežbavaće s pripadnicima vojnog zdravstva iz BiH, Makedonije, Slovenije i Crne Gore razvijanje interoperabilnosti i unapredjenje operativnih sposobnosti Balkanskih vojnomedicinskih snaga.

XS
SM
MD
LG