Dostupni linkovi

Radnici Fiata odbijaju poziv premijerke da prekinu štrajk


Proizvodnja u Fiatu

Proizvodni radnici kompanije Fiat Krajsler automobili neće prekidati generalni štrajk ni nakon što ih je premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala da to učine.

Kako je rečeno za RSE u Štrajkačkom odboru, riješeni su da štrajkuju sve dok rukovodstvo fabrike u Kragujevcu ne prihvati njihov poziv za početak pregovora i ne iznese ponudu za rješavanje štrajkačkih zahtjeva.

Brnabić je ranije apelovala na radnike FCA, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk, upozorivši da “Srbija, Fiat i sami radnici mogu mnogo izgubili tokom štrajka, kao i da više nema ni minuta za gubljenje”.

Zbog potpune obustave rada dnevno se gubi 440 vozila, a za 11 dana štrajka je proizvedeno 4.840 automobila manje nego što je planirano.

Pored toga, obustavljena je i proizvodnja kod kooperanata kod kojih je zaposleno oko 1.500 radnika.

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od 27. juna, od kada traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

XS
SM
MD
LG