Dostupni linkovi

Svetski dan stanovništva: Svest o važnosti planiranja porodice


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Od 1989. godine Ujedinjene nacije (UN) obeležavaju Svetski dan stanovništva 11. jula u nadi da će podići svest o hitnosti i važnosti pitanja stanovništva, uključujući i njihove odnose prema životnoj sredini i razvoju.

Ove godine tema je planiranje porodice: osnaživanje ljudi, razvijanje nacija.

Pristup sigurnom, dobrovoljnom planiranju porodice je ljudsko pravo. Takođe je ključno za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, i ključni je faktor u smanjenju siromaštva.

Ulaganja u planiranje porodice takođe daju ekonomske i druge dobitke koji mogu podstaknuti napredak.

U svetu ima 214 miliona žena koje žele da izbegnu trudnoću, ali ne koriste sigurne i efikasne metode planiranja porodice što zbog nedovoljnog pristupa informacijama ili uslugama, ili usled nedostatka podrške njihovih partnera ili zajednica. Većina ovih žena sa nezadovoljenom potrebom za kontracepcijom živi u 69 najsiromašnijih zemalja na svetu.

Istovremeno, podaci pokazuju da zemlje Istočne Evrope i Centralne Azije imaju neke od najnižih stopa primene modernih kontraceptivnih metoda u svetu.

Ove godine, Svetski dan stanovništva, 11. jul, poklapa se sa Samitom za planiranje porodice, drugim sastankom Inicijative za planiranje porodice 2020, čiji je cilj da proširi pristup dobrovoljnom planiranju porodice na još 120 miliona žena do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG