Dostupni linkovi

Radnici Fijat Krajsler automobila Srbija i dalje u štrajku


Fijat Krjsler Srbija , godina 2016.
Fijat Krjsler Srbija , godina 2016.

Proizvodni radnici prve i druge smene kompanije Fiat Krajsler automobili iz Kragjevca prihvatili su danas odluku Samostalnog sindikata i Ujedinjenog granskog ssindikata “Nezavisnosti”, da ne prekidaju generalni štrajk i ne počinju pregovore dok poslodavac ne da svoju ponudu kao odgovor na zahteve štrajkača.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je posle sastanka sa radnicima druge smene da su oni odbili da prekinu štrajk pre nego što poslodavac ne predstavi ponudu koja bi odgovarala štrajkačima.

Minimum je da poslodavac u organizaciji rada primenjuje najviše standarde grupacije Fiat, da se dogovori već iskomunicirani bonus efikasnosti i obezbedi povećanje zarada za oko 50 evra neto. Radnik u FCA radi za oko 300 evra, ako mu kompanija da 355 evra neće povrediti nijedan propis, ili svoju internu odluku, kazao je Marković.

Marković je ocenio da za sada ne postoji namera da protiv Fiata bude podneta tužba zbog nepoštovanja zakona i da štrajkači samo pokušavaju da poslodavca dovedu za pregovarački sto.

Ako Fiat neće da pregovara, tražićemo neki drugi način sindikalne borbe u okviru zakona, jer ne želimo da nijedan radnik u kompaniji dobije otkaz, istakao je Marković.

Oko 2.000 proizvodnih radnika FCA stupilo je u utorak 27. juna u genralni štrajk tražeći povećanje bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizaciju rada, koja bi rasteretila radnike koji rade po više operacija, isplatu bonusa efikasnosti i isplatu naknade za troškove prevoza van standardnog radnog vremena.

S obzrom da se u FCA u de smene dnevno proizvodi 440 automobila fiat 500L, tokom desetodnevne potpune obustave rada sa montažnih traka nije sišlo 4.400 planiranih vozla, a smanjena je i proizvodnja u pogonima kooperanata koji matičnu fabriku snabdevaju delovima, javlja naš dopisnik Branko Vučković.

XS
SM
MD
LG