Dostupni linkovi

Banjaluka: Zabranjen skup podrške Ratku Mladiću


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zabranilo je održavanje javnog skupa u Banjaluci koji je bio najavljen za 11. juli od strane udruženja „Zavetnici“ pod nazivom "Podrška generalu Ratku Mladiću – stop lažima o Srebrenici".

U kratkom saopštenju MUP-a se kaže da „Zbog angažovanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na obezbjeđenju skupa u Potočarima, kod Srebrenice, javni skup koji je najavljen 11. jula 2017. godine u Banjaluci od strane udruženja „Zavetnici“, neće biti održan.

Ova odluka je donesena imajući u vidu da se na skupu koji je najavljen u Banjaluci očekuje više od 1.000 učesnika, te da policija neće moći da preduzme sve neophodne mjere kako bi ovo okupljanje održalo na bezbjedan način.

Organizator ovog skupa se može obratiti Policijskoj upravi Banjaluka da podenese zahtjev za javno okupljanje za neki drugi datum“.

MUP je ranije za ovaj skup dao dozvolu, a banjalučka policija najavila je i policijsko osiguranje

Ratnom komandantu Vojske Republike Sprske Ratku Mladiću , Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu sudi za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o proglašenju 11. jula danom žalosti u BiH na Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava.

U Memorijalnom centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 70 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice.

XS
SM
MD
LG