Dostupni linkovi

EP osudio britanski predlog o pravima građana


London

Zvaničnici Evropskog parlamenta (EP) zaduženi za pregovore s Velikom Britanijom o njenom istupanju iz članstva u Evropskoj uniji (EU) osudili su danas britanski predlog o pravima evropskih građana posle Bregzita (Brexit).

Predstavnici Evropskog parlamenta uputili su danas pismo, u čiji je uvid imala agencija AP, pregovaraču EU za Bregzit Mišelu Barnijeu u kojem navode da Velika Britanija ne poštuje "principe reciprociteta, jednakosti i nediskriminacije".

U pismu se dodaje da britanski predlog upućuje na činjenicu da bi građani EU u Velikoj Britaniji "postali građani sa statusom drugog reda".

Prva etapa pregovora o Bregzitu, koji su počeli 19. juna, odnosi se na sudbinu evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU.

Britanska premijerka Tereza Mej nedavno je rekla da će zaštiti prava građana EU u Velikoj Britaniji i da nastoji da uspostavi sličnu zaštitu prava Britanaca koji žive u drugim državama EU.

Ona je obećala da niko neće biti izbačen iz Velike Britanije posle Bregzita i da će evropskim državljanima koji žive u njenoj zemlji biti ponuđene mogućnosti da regulišu svoj status kako bi mogli da ostanu.

Iako Barnije vodi pregovore u ime EU, Evropski parlament ima pravo veta na bilo koji dogovor. Velika Britanija bi zvanično trebalo da izađe iz članstva u EU u martu 2019. godine.

XS
SM
MD
LG