Dostupni linkovi

Nemački ministar: Srbija ključna za stabilnost regiona


Mihael Rot
Mihael Rot

Ministar za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke Mihael Rot (Michael Roth) izjavio je danas da je Srbija ključna država za stabilnost regiona i pouzdan partner Nemačke i Evropske unije.

Tokom susreta u Beogradu sa ministrom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović, Rot je naglasio važnost nastavka i ubrzanja dinamike reformskih procesa, posebno u oblasti vladavine prava, što će dovesti do ubrzanja dinamike pristupnih pregovra i napretka Srbije ka EU.

Joksimovićeva je istakla da se Srbija zalaže za saradnju u regionu, jer je ona preduslov mira, razvoja i stabilnosti, te da očekuje da i ostali uvide značaj tih vrednosti i daju konkretan doprinos njihovoj afirmaciji.

Ona je naglasila da su evropske integracije strateški cilj Srbije i da su reforme koje se u procesu pristupanja EU sprovode u funkciji sveukupnog razvoja države, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Joksimovićeva je zahvalila Nemačkoj, kao važnom strateškom partneru, na značajnoj podršci i pomoći koju pruža Srbiji u procesu pristupanja EU, podsetivši da je Nemačka najveći bilateralni donator i da je za 15 godina izdvojila 1,6 milijardi evra za različite projekte u Srbiji.

Ona je prenela Rotu da će Srbija i u predstojećem periodu biti kredibilan i pouzdan partner EU, sa kojom će, kao i do sada, tesno i aktivno sarađivati u rešavanju problema značajnih za Brisel, a jedan od njih je migrantska kriza.

XS
SM
MD
LG