Dostupni linkovi

Sindikati Fijata odlučuju o inicijativi premijerke za pregovore


Samostalni sindikat i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija odlučivaće večeras o inicijativi premijerke Ane Brnabić da posreduje u pregovorima predstavnika kompanije FCA i Štrajkačkog odbora i mogućem zamrzavanju štrajka.

Fiatova praksa svuda u svetu je da ne pregovara dok je štrajk u toku, a razgovari počinju kada se štrajk zamrzne, objašnjeno je predstavnicima Štrajkačkoog odbora zbog čega se predstavnici menadžmenta FCA još uvek ne oglašavaju povodom tahteva radnika kragujevačke fabrike automobile.

Zbog toga će večeras sindikati FCA razgovarati o inicijativi premijerke Brnabić i doneti odgovarajuće zaključke, ali će konačnu da odluku doneti štrajkači koje ćemo o svemu obavestiti u ponedeljak na redovnim okupljanjima štrajkača, kaže za RSE predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

On je rekao da je konačna odluka u rukama štrajkača “koji su i podneli najveći teret štrajka započetog u utorak 27. juna.

Nisu svi štrajkači članovi sindikata, sli su se veoma disciplinovano i odgovorno ponašali tokom štrajka pa smo smatrali da je pošteno da oni odluče o inicijativi premijerke Brnabić, a ne da se o njihovim zahtevima i problemima odlučuje u Beogradu, rekao je Marković.

On je najavio da će u ponedeljak, bez obzira na večerašnje zaključke Samostalnog sindikata i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost, u ponedeljak biti nastavljen generalni štrajk sa potpunom obustavom proizvodnje fiata 500L.

S obzrom da se u FCA u de smene dnevno proizvodi 440 automobila, tokom potpune obustave rada, za 10 dana sa montažnih traka nije sišlo 4.400 planiranih vozla, a smanjena je i proizvodnja u pogonima kooperanata koji matičnu fabriku snabdevaju delovima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je najavila da će uz njeno posredovanje, u pregovorima učestvovati i menadžment te kompanije iz Italije, poslovodstvo iz Srbije i predstavnici štrajkačkog odbora.

Kako je saopštila Vlada Srbije, premijerka je takvu odluku donela zbog “izuzetne važnosti koju fabrika Fiat ima za ekonomiju Srbije, grad Kragujevac, domaće kompanije koje su angažovane od strane , za zaposlene radnike i njihove porodice”.

Proizvodni radnici FCA traže povećanje bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizaciju rada, koja bi rasteretila radnike koji rade po više operacija, isplatu bonusa efikasnosti i isplatu naknade za troškove prevoza van standardnog radnog vremena.

XS
SM
MD
LG