Dostupni linkovi

Papa zabrinut "opasnim savezima" G20 na štetu migranata


Libijska obalska straža čuva migrante koji su pokušali da pređu u Italiju preko Mediterana
Libijska obalska straža čuva migrante koji su pokušali da pređu u Italiju preko Mediterana

Papa Franjo izjavio je u subotu da ga samit G20 u Njemačkoj "brine" zbog mogućnosti sklapanja "veoma opasnih savezništava" među svjetskim čelnicima, s posebno teškim posljedicama po migrante.

"Zabrinut sam veoma opasnim savezima između sila koje su iskrivile viziju svijeta: Amerike i Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, Putina i Assada", izjavio je on u intervjuu za italijanske novine La Repubblica.

"Briga se tiče imigracije. Naš glavni i rastući problem u današnjem svijetu je taj da siromašni, slabi i izolovani od društva uključuju migrante", kazao je papa.

"To je razlog zašto me G20 brine: to uglavnom pogađa migrante", dodao je.

Govoreći o Evropi, "najbogatijem kontinentu u cijelom svijetu", koji se suočava s dolaskom stotina hiljada migranata i izbjeglica od 2015., papa je upozorio njene čelnike da ne podlegnu iluziji kako je moguće zatvarati granice.

U petak je Franjo zatražio od čelnika G20 da rade ka "inkluzivnijem i održivijem globalnom ekonomskom rastu", istovremeno naglašavajući muke u kojima se nalazi tridesetak miliona ljudi zahvaćenih ratovima i glađu, posebno u Africi i u Jemenu, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG