Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ratni veterani na mjestima stradanja u Stogu i Zavidovićima


Ratni veterani iz BiH, Hrvatske i Srbije

Ratni veterani iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, danas su na području Zavidovića obišli spomen obilježja i odali počast poginulim pripadnicima Vojske RS u selu Stog, te Armije BiH i HVO u Zavidovićima, kao i civilnim žrtvama rata.

Njima su se pridružili i vjerski službenici Islamske zajednice, te Pravoslavne i Katoličke crkve.

Ratni veterani uputili su jedinstvenu poruku nadležnima u Bosni i Hercegovini da ulože više napora i pronađu posmrtne ostatke svih nestalih, kako bi oni bili dostojanstveno sahranjeni, te apelovali na one kojima su poznate lokacije skrivenih grobnica da ih otkriju.

„Ovom idejom želimo pokazati da su bivši borci, uključujući i one koji su se u ratnim sukobima direktno borili na suprotstavljenim stranama, društvena skupina koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira u svojim zajednicama. Vjerujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja“ – saopštio je Centar za nenasilnu akciju, mirovna organizacija iz Sarajeva, koja je organizovala današnju posjetu ratnih veterana Zavidovićima.

XS
SM
MD
LG