Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grabar-Kitarović: Ukloniti podjele na staru i novu Evropu


Kolinda Grabar-Kitarović, Samit održivog razvoja u UN , 2015.

Američki predsjednik Donald Trump podržao je na sastanku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović izgradnju LNG terminala na Krku i pozvao je da pridonese pomirenju na zapadnom Balkanu, objavila je Bijela kuća.

Dvoje čelnika sastalo se na marginama summita Inicijative triju mora u Varšavi na kojoj je Trump bio gost.

Hrvatska u idućih nekoliko godina planira izgraditi LNG termnal na Krku koji bi trebao omogućiti sigurnu opskrbu Hrvatske i smanjiti ovisnost jugoistočne i srednje Europe o ruskom plinu.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Trump je također pozvao Grabar-Kitarović da "učini sve što je u njezinoj moći da se ubrza proces pomirenja na zapadnom Balkanu", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Kolinda Grabar-KItarović je istaknula da treba zaboaviti podjele u Evropu na "staru" i "novu" Evropu.

Iz hrvatskih izvora saznaje se da je hrvatska predsjednica rekla Trumpu kako cijeni američki stav kako je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje.

Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne prihvaća nedavnu odluku arbitražnog suda o razgraničenju između dviju država i umjesto toga predlaže da se Zagreb i Ljubljana bilateralno dogovore o rješenju spora koji njihove odnose opterećuje još od osamostaljenja 90-tih godina prošlog stoljeća.

Na sastanku, koji u predsjedničinom uredu ocijenjuju "iznimno uspješnim", Grabar-Kitarović i Trump razgovarali su o bilateralnim pitanjima, stanju u jugoistočnoj Europi, energetici i energetskoj sigurnosti, transatlantskim odnosima, borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije te budućnosti Europske unije nakon Brexita.

XS
SM
MD
LG