Dostupni linkovi

Izrael planira izgradnju 800 domova u istočnom Jerusalimu 


Pogled na dio istočnog Jerusalima
Pogled na dio istočnog Jerusalima

Jerusalimska opština saopštila je danas da planira da odobri izgradnju 800 novih domova za Jevreje u jevrejskim područjima istočnog Jerusalima u narednom mjesecu.

To će biti prvi slučaj odobrenja izgradnje u istočnom, anektiranom dijelu Jerusalima otkako je predsjednik SAD Donald Tramp u februaru pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da se uzdrži od takvih poteza, prenosi AP.

Današnja najava bi mogla da iskomplikuje Trampove pokušaje da obnovi izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Gradska kuća je najavila da će odobriti 800 stambenih jedinica na predstojećem sastanku komiteta za planiranje, uz 114 jedinica u arapskim kvartovima.

Gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat rekao je da je izgradnja u Jerusalimu suštinska, važna i da će se nastaviti punom snagom.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci se nadaju da će u tom dijelu Jeruslima biti glavni grad njihove države koja će obuhvatiti pojas Gaze i Zapadnu obalu, dok izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati zauvijek glavni grad Izraela.

XS
SM
MD
LG