Dostupni linkovi

Ruf: Odluka o novom aranžmanu sa MMF je na vlastima Srbije


Džejms Ruf (prvi desno) na sastanku sa zvaničnicima Srbije 4. jula 2017
Džejms Ruf (prvi desno) na sastanku sa zvaničnicima Srbije 4. jula 2017

Šef Misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf izjavio je u sredu u Beogradu da je na vlastima Srbije odluka da li će zatražiti još jedan aranžman sa MMF-om.

Komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana sa MMF-m iz predostrožnosti, Ruf je nakon razgovora u Vladi Srbije rekao da je na Vladi Srbije i Centralnoj banci da razmotre da li će zatražiti jos jedan aranžman i da je MMF spreman da pruži podršku Srbiji.

Navodeći da bi novi aranžman bio fokusiran na rastu Ruf je rekao da se danas nije razgovaralo o novom aranžmanu već o uspešnom završetku postojećeg.

Ministar finansija u Vladi Srbije Dušan Vujović rekao je da će septembar biti pravo vreme za razgovore dokle se stiglo i šta dalje kada se budu sagledavali rezultati i efekti za finalizaciju postojećeg sedmog aranžmana sa MMF-om.

„U svakom slučaju to neće biti jednostrana odluka“, rekao je Vujović objašnjavajući da će biti odlučivano samo o tipu dalje saradnje Srbije sa MMF-om a da će ona svakako biti nastavljena.

Ruf je izjavio da su Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) "postigli dramatično poboljšanje" ekonomske situacije u Srbiji.

On je rekao da MMF u ovoj godini predviđa da će privredni rast Srbije biti tri odsto, a da je revidirao na niže projekciju deficita na 1,1 odsto BDP što je najniži nivo od 2005. godine.

Takođe je konstatovao da javni dug opada brže nego što je bilo očekivano.

Ruf je rekao da je ekonomija Srbije još opterećena prevelikim i neefikasnim javnim sektorom i da je potrebno da se okrene ka rastu sektora proizvodnje.

On je ocenio i da će plate i subvencije nastaviti da vrše pritisak na budžet i da MMF savetuje da se nastavi sa obuzdavanjem tih stavki u budžetu, a da će mogućnosti za njihovo povećanje biti kako ekonomija bude rasla.

O povećanju plata i penzija razgovaraće se na jesen, rekao je Ruf.

Ruf je juče na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ocenio odličnim fiskalne rezultate Srbije.

XS
SM
MD
LG