Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaharova: Moskva ne želi da Srbija bude pred izborom - Rusija ili EU


"Ne podele, već harmonizacija procesa", navela je Zaharova

Izbor između Evropske unije (EU) i Rusije je suvereno pravo Srbije, ali Moskva iskreno želi da Beograd ne bude pred tim izborom, izjavila je danas agenciji Beta portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je time odgovorila na pitanje kako komentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, iz intervjua agenciji Blumberg, da će ukoliko bude morala da bira između Rusije i EU, Srbija izabrati EU.

"To je suvereno pravo Srbije. Ali, mi iskreno želimo da niko ne stavi ni Anu (Brnabić, prim.), ni bilo koga pred izbor: ili-ili. Optimalno je biti i sa jednima i sa drugima. To je i korisno i bezbedno sa tačke gledišta sopstvenih interesa" , rekla je Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je dodala da su savremeni svet i različite države prošli ne malo sličnih iskušenja.

"I zaključak je jedan, ne podele, već harmonizacija procesa", navela je Zaharova.

Prethodno je ruska novinska agencija TASS objavila da se zvanični Kremlj sa određenim skepticizmom odnosi prema izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić.

"Koliko je Srbija bliska EU, to je još otvoreno pitanje”, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Brnabićeva je u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Blumberg rekla "imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere", i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju "kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika".

Prema njenim rečima, ova osećanja se ne mogu zanemariti, "ali naš strateški put je EU".

"EU je tamo gde mi idemo – to je jasno", rekla je Brnabićeva.

Uskoro opširnije...

XS
SM
MD
LG