Dostupni linkovi

Udruženja žrtava: Zabraniti promociju knjige Ljiljane Bulatović u Srebrenici


Ove godine u Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 70 žrtava genocida
Ove godine u Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 70 žrtava genocida

Nekoliko udruženja žrtava u BiH zatražilo je da se zabrani promocija knjige Ljiljane Bulatović "Srebrenica - Laž i podvala srpskom narodu", koju je načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavio za 7.juli na trošak te opštine.

Autorica knjige je bila lična književnica optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, osnivačica je Međunarodnog odbora za istinu o takože haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, te je napisala knjige o Srebrenici i Karadžiću i veliki broj tekstova o Mladiću.

Udruženja zahtijevaju od načelnika Srebrenice, domaćih institucija i međunarodne zajednice, kako se navodi, "da spriječe održavanje promocije koja se dešava u vrijeme najtežih dana za preživjele žrtve srebreničkog genocida, samo četiri dana uoči održavanja kolektivne dženaze u Srebrenici".

U saopštenju podsjećaju sve predstavnike vlasti "da će ove godine, dvadeset dvije godine nakon počinjenja genocida biti ukopano 70 osoba, od kojih je sedam bilo maloljetno u vrijeme kada su najsvirepije ubijeni".

"Dok mi skupljamo kosti naših najmilijih koje su rasute po masovnim grobnicama širom Podrinja načelnik Grujičič iz opštinskog bužeta finansira promociju knjige Ljiljane Bulatović koja negira ono što je njoj i cijeloj svjetskoj javnosti ispred očiju. Stoga zahtijevamo da se ova promocija, podjednako sramotna za Srbe kao i za cijelu BiH, otkaže bez ikakvog odgađanja" navodi se u saopštenju.

Saopštenje potpisuju Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtva i svjedoka genocida, Udruženje žena - žrtva rata, Udruženje Žena Podrinja-Bratunac, 5. Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća te Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš.

XS
SM
MD
LG