Dostupni linkovi

Nove generacije, stare predrasude o devedesetim


Podeljenost još je deo medijske stvarnosti na Balkanu
Podeljenost još je deo medijske stvarnosti na Balkanu

Kada žele da saznaju šta se na prostoru bivše Jugoslavije događalo tokom devedesetih oni idu na internet. Obrazovanje i školski sistemi novim generacijama ne nude odgovore na pitanja koja kreiraju i njihovu stvarnost.

"Obrazovni sistem još gradi barijere. On ne dozvoljava da se neke stvari vide jer se o nekim stvari ne priča u školama", kaže istraživačica Arhiva Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske Nina Čolović.

Ona podvlači da obrazovni sistem ne dozvoljava da o ratovima i sukobima mladi kritički razmišljaju.

"O tome se ne priča na fakultetima, zbog toga ne postoji motivacija da se pretpostavi da nešto postoji iza jer sve bi trebalo da bude dostupno u našim udžbenicima kod naših profesora. Uverena sam da je je prvi korak izgradanja kritičkog mišljenja kod dece. Obrazovni sistem na tome treba da radi a manje da bude čisto iščitavanje toga kako je neko napisao jednu verziju istorije u hrvatskim udžbenicima a drugu verziju u srpskim udžbenicima. Ovako mladi nisu ni svesni kakve predrasude imaju prema drugima", ističe Nina Čolović.

Dvadeset godina nakon oružanih sukoba na Kosovu i skoro dvadeset pet godina od ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj nove generacije mladih malo znaju o tome šta se zapravo dogodilo.

U kreiranju slike o prošlosti ne pomažu ni države u kojima nema dijaloga sa onima koji se suprotstavljaju vladajućim matricama.

I Anelija Mitrova, iz Omladinske alijanse Kruševo u Makedoniji, kaže da u toj zemlji mladi ne mogu da se oslone na obrazovni sistem ako žele da saznaju šta se događalo devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

"Generalno govoreći, mladi jako malo uče o devedesetima u okviru istorije i u obrazovnom sistemu. Preko tog perioda se samo 'preleti'. Neki, oslanjajući se na priče u porodicama, gaje određenu dozu jugonostalgije. Generalno, mladi su neinformisani i nedovoljno upućeni u taj period", ocenjuje Mitrova.

Anelija Mitrova: O devedesetima se samo 'preleti'
Anelija Mitrova: O devedesetima se samo 'preleti'

O raspadu Jugoslavije manje se priča i u zapadnim zemljama Evrope. Bişenk Ergin iz nemačkog Centra za edukaciju "Ana Frank" kaže da iako nemačko društvo ima iskustvo sa ratnim zločinima i genocidom, informacije o krvavim događajima na Balkanu manje su dostupni za mlade.

"Ako razmislim o mojoj edukaciji i školovanju, ratovi u Jugoslaviji se samo sporadično spominju iako na primer mnogo se govori o Holokaustu. Ipak, nema konekcije ili ukazivanja na ono što događalo u Jugoslaviji. Čak ni na genocid u Srebrenici iako je reč o najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svetskog rata", objašnjava Ergin.

Kada školski sistem nije spreman da otvoreno govori o ratovima, mediji su ti koji postaju glavni izvori informacija. Upravo o medijskoj slici devedesetih se razgovaralo u Novom Sadu u okviru konferencije "In retrospect".

Učesnici skupa su istraživali i analizirali način na koji se u štampanim i elektronskim medijima u zemljama regiona ali i Zapadne Evrope izveštavalo tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i kako je to uticalo na formiranje javnog mnjenja.

Govoreći o iskustvima na tom istraživanju, direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić kaže da različiti pogledi na ono šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji jednako su prisutni i u zapadnoj i u regionalnoj medijskoj arhivi.

"Istraživači su nam govorili da im je jednako bilo zanimljivo istraživati kako su režimski i ne režimski mediji u regionu pisali o ratovima kao i oni mediji na Zapadu i moram priznati da ja nisam video razlike kakve sam očekivao daću videti u stavovima prema nekim pitanjima", navodi Stanetić.

Podeljenost i odsustvo otvorenog razgovora i dalje je deo medijske stvarnosti u regionu. Saradnik istraživačke platforme analiziraj.ba Uglješa Vuković kaže da u bosanskohercegovačkom medijskom prostoru postoji razgovor o devedesetima, ali nema suštinskog dijaloga.

"Mislim da u Bosni i Hercegovini postoji razgovor ali ne bih ga usudio nazvati dijalogom ili nekom plodonosnom debatom. Ti razgovori su dosta podeljeni, odnosno u Bosni i Hercegovini svako razgovara u okviru svog stvorenog medijskog prostora koji je i dalje dominantno podeljen po etničkim linijama", ističe on.

Dok u Bosni i Hercegovini mediji mahom deluju u etničkim okvirima, u Srbiji oni se bave stvaranjem paralelne stvarnosti, smatra direktorica beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

"Devedesetih su mediji služili za inspirisanje i krivotvorenje postojećih stvari, a danas oni proizvode paralelnu stvarnost i kič u službi duha vremena i duha vlasti u kojoj se nalaze. Međutim, ne smemo zaboraviti da kada mediji počnu ispred imena i prezimena ljudi da pišu njihovu nacionalnost, oni već pripremaju rat među njima, a zapravo je to nacionalno zaoštravanje izgovor za veliku ekonomsku pljačku", ocenila je ona.

Podeljenost i odsustvo dijaloga o devedesetima dobro ilustruje poslednji primer iz Srbije, kada je u Nišu uz pretnje i divljanje desnih ekstremista sprečena projekcija filma o albansko-srpskim odnosima "Albanke su naše sestre".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG